5 tips voor meer structuur in je gezin

Het opvoeden van kinderen is een dagtaak. Het begint als je kind wakker wordt en eindigt als je kind weer in bed ligt te slapen. De ene dag gaat beter dan de andere dag en geen dag is hetzelfde. Als ouder is het jouw taak om de dagen voorspelbaar te maken voor je gezin. Veel kinderen zijn gebaat bij een vaste structuur. Hoe dat eruit ziet is heel verschillend per gezin. Elk gezin is uniek en dat maakt dat jullie structuur ook uniek is.

Kinderen gedijen goed bij voorspelbaarheid; een dagritme en vaste structuren. De meeste ouders hebben al een vorm van structuur in huis. En dat is fijn, want door de rust die hiermee creëert zul je zien dat je kind minder snel geïrriteerd is. Het is fijn voor een kind als hij weet waar hij aan toe is. En niet alleen voor een kind geeft dat houvast, ook voor jou als ouder is het fijn om structuur aan te bieden. Alle mensen doen het goed op enige vorm van structuur. Zelfs onze huisdieren functioneren goed op structuur!

Als de dagen in de week vaste structuren kennen, dan weet iedereen in het gezin wat er gaat komen. En nee, je hoeft daarvoor niet elke dag hetzelfde te doen. Voorspelbaarheid en structuur geeft houvast en emotionele veiligheid aan je kind. Een dagritme en herkenbare rituelen kunnen hierbij helpen. Als er regelmaat is zul je zien dat kinderen zich makkelijker aan gestelde regels houden, worden ze rustiger en komen ze sneller tot spelen.

Tip 1 - Zorg voor regelmaat.

Houd een vast ritme aan en vaste tijden voor eten, spelen, sportclub en slapen. Schrijf deze tijden op of maak ze inzichtelijk door middel van picto’s. Dan weet je kind waar hij aan toe is. Werk je liever niet met vaste tijden, doe dan alle dingen wel volgens een zelfde ritme en volgorde. Deze voorspelbaarheid maakt het voor kinderen duidelijker en maakt dat ze vaak soepeler meewerken.

Tip 2 - Check je weekenden en vakanties.

Zijn jullie weekenden heerlijk losjes en totaal anders dan weekdagen? Sommige kinderen doen het er prima op, maar misschien hangt onrustig gedrag van je kids in het weekend ook wel samen met dat het voor je kind niet duidelijk is wat hij op de weekenddagen kan verwachten. In de weekenden en vakanties heeft je kind nog steeds behoefte aan duidelijkheid. Deze mogen afwijken van de doordeweekse dagen, maar zorg ervoor dat je kind op deze vrije dagen weet waar hij aan toe is.

Tip 3 - Stel huisregels op

Kinderen luisteren beter en zeuren minder als de regels helder zijn, en ze ook in de praktijk zo gebeuren als afgesproken. Hoewel ‘regels’ soms ouderwets of streng over kan komen, is dat totaal niet zo. Net zoals we verkeersregels met elkaar afspreken om het gezellig en veilig te houden in het verkeer, doe je het thuis net zo goed. Een ouder kind kan prima meedenken met het opstellen van de huisregels. Dit maakt dat hij meer bereid is zich er aan te houden.

Tip 4 - Beide ouders moeten op één lijn zitten

Natuurlijk zitten ouders niet altijd op één lijn. Een kind weet ook wel dat zijn ouders allebei anders zijn. Toch is het belangrijk dat je elkaar niet ondermijnt waar het kind bij is. Het kind kan jullie tegen elkaar gaan uitspelen en dat wil je voorkomen. Praat dus over jullie onenigheden als de kinderen op school zijn of in bed liggen.

Tip 5 - Wees consequent

Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Dat geeft een kind veel veiligheid. De structuur en regels die er zijn moeten worden gehandhaafd. Hij kan op je rekenen! En gaat het een keertje anders? Dat kan. Zeg dan dat het eenmalig is en leg uit waarom het deze keer anders is gegaan.

Mooie liefde

Een van de mooiste vormen van liefde die je kunt geven aan je kind is duidelijkheid scheppen over hoe hun leven eruit ziet, wat er gaat gebeuren en van ze verwacht wordt. Duidelijkheid = veiligheid = liefde!