Hoi lieve vrouwen! 😊
Een blogje uit de oude doos! Ondertussen is onze woonsituatie héél anders, hebben we niet eens een trap en een badkamer. Dat scheelt bergen poetsen kan ik je vertellen! Dus, tijd om oude stukjes tekst op te poetsen voor mensen die niet in een gat in het bos poepen… 😉
Komt ‘ie dan!
Onlangs schreef een van jullie:
“Een paar weken terug was er een jonge moeder bij mij op de koffie. We hadden het over het organiseren van je gezinsleven. Ze vertelde dat ze zelf uit een groot gezin komt, 7e kind na 6 jongens. Haar moeder deed áltijd álles, want ze wilde niet dat haar kinderen eronder zouden lijden dat ze in een groot gezin waren geboren. Maar nu die kinderen zelf volwassen zijn... lijden ze er in zekere zin alsnog onder, omdat ze niet weten hoe het moet: opruimen, schoonmaken, enz.”
Dankjewel voor het delen! Het heeft veel van ons aan het denken gezet…
Ik merk dat veel moeders het idee van ‘kinderen leren huishouden’ wel heel goed vinden, maar het in de praktijk nog ingewikkeld vinden om te zien hoe dan precies. Dus toen ik een tijdje geleden weer eens een flinke aanval van plan-woede had en alles mooi op lijstjes had staan, bedacht ik dat jullie het misschien leuk zouden vinden eens bij ons thuis mee te kijken!
Kinderen kunnen flink huishouden...
Hieronder onze klus-lijstjes. 4 van onze 5 kinderen hebben iedere dag een klus. Dat tikt lekker aan! 😉
Zoon 1 (10)
- Ma- Toilet boven poetsen
- Di- Badmeubel schoonmaken
- Woe- Mama helpen
- Do- Boven stofzuigen
- Vr/ Za- Toilet beneden poetsen
Dochter (8)
- Ma- Toilet beneden poetsen
- Di- Boven stofzuigen
- Woe- Douche schoonmaken
- Do- Mama helpen
- Vr/ Za- Toilet boven poetsen
Zoon 2 (5)
- Ma- Vensterbanken schoonmaken
- Di- Stellingkastje badkamer stoffen
- Woe- Badkamer vloer dweilen
- Do- Bijkeuken stofzuigen
- Vr/ Za- Badmeubel schoonmaken
Zoon 3 (3)
- Ma- Trap poetsen
- Di- Zoldertrap poetsen
- Woe- Zus helpen met douche schoonmaken
- Do- Trapleuningen en deurklinken poetsen
- Vr/ Za- Broer helpen met toilet beneden
Elke klus duurt maximaal een kwartier als iedereen weet wat hij moet doen en niemand elkaar in de weg loopt 😊.We proberen de klussen allemaal ongeveer tegelijk te doen, hoewel de groten gráág vooruit werken. Het wisselt een beetje per dag wanneer. Als we er gedurende de dag tussendoor niet aan toe zijn gekomen, doen we het uiterlijk om 16:00u in de middag.
Voordoen, samen doen, zelf doen!
Zoals jullie zien gaan de kinderen zo, met een beetje begeleiding hier en daar, in een week het hele huis met gemak bij langs, en belangrijke dingen zelfs twee keer. De klussen die niet op deze lijstjes staan, doe ik. Twee keer per week heb ik hulp van een groot kind, dat daardoor ook weer leert, zodat taken later weer doorgeschoven kunnen worden. Zelf vinden ze het erg leuk om soms een klein broertje mee op sleeptouw te nemen en hem te laten helpen.
Is het altijd perfect schoon? Neuh. 😉 Maar meestal aanvaardbaar genoeg, en bovendien wordt het vaker gedaan dan wanneer ik het allemaal alleen even tussendoor zou moeten doen.
Geïnspireerd? Zo start jij ook!
Om een dergelijk systeem te maken, begin je met het opschrijven van álle kleine klussen in huis die je wekelijks gedaan wilt hebben. Schrijf erachter wie dat al kan, of van wie je redelijkerwijs mag verwachten dat hij/ zij het kan leren.
Maak vervolgens een lijst voor alle kinderen, met 1 of 2 klussen per dag. (Ik heb gekozen voor 1, omdat de kinderen ook al helpen met de was en afwas.) De klussen die voor jezelf overblijven, kun je nu direct op een handig moment in je agenda plannen! Als je duidelijk hebt wat wanneer je het gaat doen, is het zo gebeurd..!
En dan… Introduceren. Leg uit, als het nog niet de gewoonte is bij jullie, dat je het belangrijk vindt dat iedereen in het gezin leert wat er voor nodig is om een huis een fijn thuis te laten zijn. Dat als we allemaal samen werken, er meer tijd is voor leuke dingen. Dat als je samen werkt, alles veel gezelliger en sneller klaar is.
En wat als het niet gebeurt..
Wij hebben ervoor gekozen om geen positieve of negatieve consequenties te verbinden aan het wel of niet uitvoeren van deze taken. Niet doen is geen optie, het is net zo vanzelfsprekend dat iedereen zijn taak uitvoert als dat er elke dag eten op tafel staat.
Misschien zijn je kinderen al wat ouder, sputteren ze tegen en gaat het moeilijk. Probeer positief te blijven, en te laten zien wat de consequenties zijn als ze wél gewoon fijn mee werken: ineens is er tijd over om samen een spelletje te spelen, een boek te lezen, een taart te bakken (…).
Neem een paar weken de tijd om kinderen te begeleiden bij nieuwe taken. Dat kan, afhankelijk van leeftijd en vaardigheid, soms wat tijd kosten, maar houdt moed! Straks heb je er (bijna) geen omkijken meer naar! 😊
Hoog rendement!
Het is een investering. Maar wel eentje die zich al in heel korte tijd dubbel en dwars uitbetaald, en uiteindelijk voor je kinderen enorm veel winst op levert. Want wat ze ook gaan doen in de toekomst, een huishouden runnen is onderdeel van het leven van iedereen!
Liefs, Esther