Veel gestelde vragen:
Heb ik basiskennis nodig?
Nee. Deze cursus is geschikt voor de absolute beginner die niet weet hoe een muntplantje van een gemberwortel te onderscheiden, maar zeker ook voor de doorgewinterde wildplukker. Je kunt de kruiden vers plukken uit je eigen tuin of in het bos, maar alles is ook prima (in gedroogde vorm) verkrijgbaar bij verschillende aanbieders.
Heb ik (veel) tijd nodig?
Zoals alle goede dingen kost het uiteraard tijd om deze cursus te doorlopen. Hij is echter zo opgezet dat je zo efficiënt mogelijk werkt, met een minimale investering aan tijd en geld. Ik heb uitgerekend dat je, na het lezen en het verzamelen van je benodigdheden, maximaal 6 uur nodig zou moeten hebben voor het klaarmaken van je bereidingen en het samenstellen van je kit. Verdeeld over meerdere momenten is dat prima te doen, toch?
Hoe hoog is het ‘informatie gehalte’?
Van elk kruid wordt een korte beschrijving gegeven die zich beperkt tot de eigenschappen die relevant zijn voor deze cursus. Er is uiteraard véél meer te zeggen over de kruiden, maar op deze manier blijft het behapbaar, praktisch en to-the-point.
Ik geef geen uitgebreide beschrijvingen van de kruiden en hun vindplaats etc. Schaf daarvoor een goed kruidenboek aan (in de cursus vindt je een link naar mijn favoriet!), of gebruik het internet. Bij voorkeur beide, zorg dat je heel goed weet wat je doet als je gaat wildplukken!
Alle gebruikte kruiden zijn uitstekend verkrijgbaar in gedroogde vorm.
Geen zin om eindeloos op zoek te gaan naar de benodigdheden? Goed nieuws! In de cursus een lijst links met verkooppunten met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding.
Ik vind medicinale kruiden een beetje spannend. Hoe ‘vaag’ is deze cursus?
Leuke vraag 😉. Er zijn allerlei manieren om kruiden te benaderen. In deze cursus beperken we ons tot de kruiden die al eeuwen gebruikt worden en veelal uitgebreid wetenschappelijk onderzocht zijn. We richten ons op de medicinale werking en praktische toepassingen. Down-to-earth, heel letterlijk. 😊
Wat zijn de bijkomende kosten?
Er zijn een aantal bijkomende kosten. Je zult kruiden moeten aanschaffen als je ze nog niet hebt, wat ingrediënten voor het bereiden van recepten en dingen als potjes etc.
Wat het gaat kosten is van veel factoren afhankelijk. Pluk je je eigen kruiden of bestel je ze? Koop je fancy nieuwe potjes of ‘upcycle’ je een jampot? Ik doe mijn best om zo veel mogelijk opties te geven voor het werken met dingen die je al hebt. Daarnaast zullen we kruiden en inhoudsstoffen gebruiken die veel gebruikt worden en goed(koop) te krijgen zijn. Veel ingrediënten komen in meerdere recepten terug.
Oh en..! Koop niet teveel… (Ik spreek uit ervaring hier.) Minder is in dit geval meer, want er is van de meeste dingen maar een klein beetje nodig. Met een kilo bijenwas kun je hoogstwaarschijnlijk minstens 20 jaar doen… 😉 Goedkoper wordt dan toch al gauw duurder, zeker met kruiden die na een jaar of twee hun kracht wel gaan verliezen.
Hoe zit het met… Etherische oliën?
Etherische (essentiële) oliën zijn ‘een ding’ tegenwoordig. Deels terecht, want het zijn krachtige aftreksels van nuttige planten, die, mits goed gebruikt, ontzettend helpend kunnen zijn. Voel je de mitsen en maren al? 😉
Etherische oliën zijn, juist vanwege hun potentie, lang niet altijd geschikt, zéker niet onverdund of intern. Daarnaast zijn ze meestal voor kinderen veel te heftig.
Bovendien worden ze momenteel intensief gemarket door bedrijven met marketingmethodes waar ik absoluut niet achter kan staan. Diezelfde bedrijven promoten (uiteraard) excessief gebruik, wat mijns inziens niet alleen overbodig is, maar zelfs potentieel schadelijk kan zijn.
Gebruiken we ze dus helemaal niet? Ehm, jawel. 😉 Onze inhalatiezalf, een uitwendig middel voor het openen van de luchtwegen (vergelijkbaar met de “Dampo” van vroeger), heeft een aantal oliën.
Als je oliën gebruikt, zorg dat je je altijd goed informeert over herkomst en inhoud. In de cursus geven we je informatie waar je op moet letten. Hint: Je hoeft niet 5x zoveel te betalen voor een flesje waar een eigengemaakt ‘purity certificate’ aan hangt.
Kan ik deze informatie niet gewoon op het internet vinden?
Persoonlijk ben ik al een aantal jaren student aan de Herbalist school van Dr. Patrick Jones. Veel van de recepten hier zijn aanpassingen van meer gecompliceerde formules uit zijn school. Daarnaast gebruik ik een aantal recepten die ik zelf al langer met succes toe pas.Ik kan niet claimen dat ik nieuwe dingen heb uitgevonden die je niet ergens anders zou kunnen leren. (Dat kan overigens geen enkele herbalist. Iedereen borduurt voort op kennis die al duizenden jaren rond gaat.) Wat ik wél heb gedaan om deze cursus uniek en waardevol voor jou te laten zijn, is het schrijven als een actieplan. We gaan samen de stap maken van ‘kennis in je hoofd’ tot een concreet plan. Zodat je straks een EHBZ kit hebt, compleet met een stap voor stap aanpak die je kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt. En die momenten zijn niet de momenten waarop je er snel nog even een boek of website bij pakt..!
Nog vragen over? Mail me! esther@familyforfamilies.nl